Wat zegt de Arbowet over valbeveiliging?

Gepubliceerd op 23 oktober 2024 om 11:29

De meeste ernstige bedrijfsongevallen worden veroorzaakt door vallen van grote hoogte. De gevolgen van dergelijke ongevallen zijn verschrikkelijk voor het slachtoffer zelf en voor zijn/haar nabestaanden. Om dit te voorkomen heeft de Arbowet strikte regelgeving in het leven geroepen rondom valbeveiliging. Wil je weten wat deze regelgeving precies inhoudt en hoe je ervoor zorgt dat je voldoet aan de regels rondom valbeveiliging? Lees dan snel verder.

Wat is de Arbowet?

De Arbowet is de Nederlandse wetgeving die ervoor moet zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. De wet beschrijft de verantwoordelijkheden van werkgevers en werknemers en stelt bepaalde eisen aan arbeidsomstandigheden, waaronder dus werken op hoogte. Het doel van deze wet is om ongevallen en gezondheidsrisico’s zo beperkt mogelijk te houden door preventieve maatregelen te treffen.

Wanneer is valbeveiliging verplicht?

Valbeveiliging is volgens de Arbowet verplicht wanneer er op een hoogte van 2,5 meter of hoger wordt gewerkt, zonder voldoende veilige randbeveiliging of andere maatregelen. Als de hoogte minder dan 2,5 meter is, maar er wel een verhoogd valrisico is, bijvoorbeeld als er gewerkt wordt boven gevaarlijke objecten of openingen zoals water, machines of scherpe materialen, is valbeveiliging ook verplicht. 

Welke soorten valbeveiliging zijn er?

De Arbowet schrijft geen specifieke middelen voor, maar geeft aan dat de gekozen valbeveiligingsoplossing moet passen bij de werkomstandigheden. Er zijn dan verschillende soorten valbeveiliging die ingezet kunnen worden.

Collectieve maatregelen

Dit zijn maatregelen die meerdere personen tegelijk beschermen. Denk hierbij aan het plaatsen van stevige leuningen langs de rand van daken of werkplatforms of aan stevige steigers. Ook dakrandbeveiliging is een vorm van collectieve maatregelen. Hierbij worden speciale hekwerken langs de dakrand geplaatst om vallen te voorkomen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zijn gericht op het veilig houden van individuele werknemers. Hierbij kan je denken aan veiligheidsharnassen die gekoppeld worden aan een ankerpunt om een eventuele val op te vangen of aan leef- en vallijnen. Dit zijn kabels die bevestigd worden aan een ankerpunt en het harnas van de werknemer.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Voordat een werkgever werknemers op hoogte laat werken, is hij volgens de Arbowet verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren. Deze RI&E helpt om de risico’s van het werk in kaart te brengen en om zo precies te weten welke maatregelen je moet treffen om deze risico’s te voorkomen. Als uit deze evaluatie blijkt dat er valgevaar is, moeten daar passende maatregelen op worden genomen om dit risico te minimaliseren.

Verantwoordelijkheden van de werkgever

De werkgever heeft volgens de Arbowet een aantal belangrijke verantwoordelijkheden met betrekking tot valbeveiliging. Zo moet de werkgever zorgen voor een veilige werkplek. Dit houdt in dat er dus passende valbeveiligingsmaatregelen moeten zijn waar dat nodig is. Daarnaast moet de werkgever de werknemers voldoende informeren en trainen over hoe ze veilig op hoogte kunnen werken. Dit betekent dat ze op de hoogte moeten zijn van de risico’s en weten hoe ze de beschikbare valbeveiliging op de juiste manier kunnen gebruiken. Tot slot is de werkgever er verantwoordelijk voor dat de maatregelen correct worden nageleefd en dat werknemers zich houden aan de veiligheidsvoorschriften.

Verantwoordelijkheden van de werknemer

Uiteraard heeft ook de werknemer verantwoordelijkheden volgens de Arbowet. Zo zijn werknemers verplicht de instructies van de werkgever op te volgen met betrekking tot veiligheid op de werkplek, inclusief het gebruik van valbeveiliging. Ook moeten werknemers ervoor zorgen dat ze de beschikbare valbeveiliging op de juiste manier gebruiken en onderhouden.

Boetes en sancties bij overtreding van de Arbowet

Het niet naleven van de voorschriften van de Arbowet kan ernstige gevolgen hebben voor werkgevers. De Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen de Inspectie van SZW) controleert regelmatig of bedrijven zich houden aan de regelgeving rondom valbeveiliging. Als blijkt dat er sprake is van gevaarlijke situaties of als de regels worden overtreden, kan dit leiden tot hoge boetes of zelfs stilleggen van het werk.

 

Of je nu dus dagelijks op hoogte werkt of af en toe, zorg ervoor dat de veiligheid voorop staat. Een goed voorbereide werkplek met de juiste valbeveiliging zal ervoor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren bij hoogtewerkers. Werk veilig en kom elke dag weer gezond thuis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.